20 жовтня 2018 р.

Екскурсія до Сковородинівки


18 жовтня, чудовим осіннім днем, учні нашого класу здійснили навчальну екскурсію до с. Сковородинівка. Назва села говорить сама за себе, а ось його історія таїть у собі багато цікавого, а також на його території знаходиться Національний літературно-меморіальний музей Григорія Савича Сковороди, який присвячений його життю та творчості. Тут поет і філософ провів останні роки свого життя і був похований.
Ми мали змогу переглянути експоновані книги, предмети українського побуту, ближче познайомитися з життям  Григорія Савича, його поетичною і педагогічною спадщиною.
Три зали музею познайомили відвідувачів з життям і творчістю видатного філософа і поета. Серед експонатів – діорама с. Чорнухи на Полтавщині, де народився Г. С. Сковорода, фотографії та малюнки місць, пов’язаних з його життям, портрети друзів і сучасників. Книги, одяг, предмети побуту ХVIII ст. дозволяють відчути колорит епохи. Є й унікальні експонати – годинник з дарчим написом Сковороди і скрипка, на якій він грав.
Поруч із музеєм ми зупинилися біля могили великого українця. Як й заповідав філософ, на місці його поховання не встановлювали  хреста – тільки камінь із написом: «Світ ловив мене, але не спіймав».
Від музею вниз до ставка веде вимощена каменем стежка. Пройшовши по ній кілька метрів, можна побачити клумбу, від якої символічно розходяться на всі боки сім липових алей.
Одна з доріжок привела нас до дубу, під яким полюбляв працювати Сковорода. Співробітники музею розповіли, що в дуплі містився письмовий столик, стілець. І там могли спокійно сидіти і спілкуватися дві людини. Зараз дерево вже мертве, біля нього знаходиться барельєф філософа. Поруч з цим 700-річним дубом росте дуб-син, посаджений Григорієм Савичем.
Приїхавши сюди, ми одержали незабутні враження та цікаву інформацію про життя та діяльність видатного педагога, відпочили душею і тілом, примкнули до безсмертного духу народного мудреця і народу, який з гідністю зберігає його в своїй пам'яті. Поїздка дійсно видалася на славу.
Фотозвіт з екскурсії розміщено в розділі «Життя нашого класу».


Немає коментарів:

Дописати коментар